PARAMARIBO/DEN HAAG, 13 jun – Suriname overweegt serieus toe te treden tot het Britse Gemenebest. Volgens de Ware Tijd heeft ambassadeur Harvey Naarendorp het onderwerp aangesneden tijdens een ontmoeting met de Britse onderminister voor Gemenebestzaken, Lord David Howell. Besprekingen op hoger niveau liggen wellicht in het verschiet.

President Desiré Bouterse zou dan de Britse premier David Cameron kunnen ontmoeten. Dat kan op zijn vroegst in september, in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Naarendorp heeft er in elk geval voor gelobbyd. Dit geldt ook een mogelijke ontmoeting tussen minister Winston Lackin van Buitenlandse zaken en zijn Britse ambtgenoot William Hague. Volgens Naarendorp staat Lord Howell niet afwijzend tegenover het idee van Suriname’s toetreding.

Theoretisch maakt Suriname aanspraak op het aanvragen van het lidmaatschap. De Britten waren de eerste Europeanen die voor langere tijd voet aan wal zetten in Suriname. Dat was in 1651, toen Lord Francis Willoughby een handelspost vestigde. Van 1799 tot 1802 en weer van 1804-1816 maakte de Britten de koloniale dienst uit. De idee achter het Gemenebest is het onderling vooruit helpen van het Britse koninkrijk en ruim vijftig voormalige kolonies.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.