PARAMARIBO, 15 aug – De steeds positiever uitvallende kredietwaarderingen zijn geen einddoel. Dit stelt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Het verbeteren van de ratings is niet het eindstation van het macro-economische beleid. De nieuwe waardering van Moody;s naar Ba 3 wordt weliswaar toegejuicht.

De nieuwe rating bevestigt de effecten van volgehouden beleid. De monetaire autoriteiten richten vooral op begrotingsevenwicht en het drukken van de inflatie. Moody’s zelf verklaart te verwachten dat het omzichtig economisch beleid wordt voortgezet. Ook het duurzaam aanpakken van het schuldenvraagstuk moet doorgaan. Het zwaartepunt is klaarblijkelijk de terugbetaling van schulden aan het buitenland. Het is ook wat de ratings enigszins drukte.

Al onder de vorige regering klom de waardering op. Het tempo was steeds iets lager dan verwacht. Zoals ook de kredietwaarderingsbureau’s aangaven, had dit te maken met uitstaande schulden. Die dateerden in sommige gevallen nog uit de jaren tachtig. De huidige regering slaagde er uiteindelijk in de schuld bij de Verenigde Staten te herreguleren. Sinds er gestadig wordt afbetaald, schiet ook de kredietwaardering omhoog. Voor alle duidelijkheid, Moody’s wijst erop dat het economische beleid door moet gaan.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.