PARAMARIBO, 19 jul – Suriname wil leren van de ervaringen die Ecuador opdeed met multinationals. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De pas beklonken nauwere samenwerking komt op een goed moment. Suriname staat zelf op het punt overeenkomsten te sluiten met multinationals. Van Ecuador valt veel te leren.

Dat is in elk geval de mening van de regering. Volgens Lackin wil Suriname ‘afkijken’ hoe de contracten van Ecuador met multinationals in elkaar zitten. Interessant is vooral het percentage van de opbrengsten uit mijnbouwoperaties, dat Ecuador heeft bedongen. “We moeten meer kijken naar wat we met en voor elkaar kunnen doen in plaats van ons alsmaar te richten op Europa en de Verenigde Staten van Amerika”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd.

De lessen van Ecuador kunnen nu mogelijk worden meegenomen. Volgens Lackin gaat dit ook voor de landbouw op. Onder meer de teelt en verwerking van cacao, mango en bloemen kan worden afgekeken bij het Zuid-Amerikaanse land. Er moet ook meer onderling verhandeld worden. Typische zuid-zuidsamenwerking, vindt Lackin. Hij heeft alvast een intentieverklaring getekend met zijn Ecuadoriaanse collega Ricardo Aroca tijdens diens tweedaags bezoek.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.