Suriname heeft niet eerder meegedaan aan het WK voetbal. Voor een land waarin in de liefde voor voetbal sterk leeft onder de bevolking is dat een spijtig feit. De Surinaamse overheid wilt hier verandering in brengen. Er wordt een plan gesmeed om een wetswijzing aan te brengen. Dit zou de Surinaamse voetbalbranche ten goede moeten komen.

Voetbaltalent vertrekt naar Nederland

Suriname is een voedingsbodem voor voetbaltalent. Het enige probleem is dat het voetbaltalent richting Europa vertrekt. Dit heeft nadelige gevolgen voor de sport op de Surinaamse bodem. Al jarenlang wordt er door supporters gejuicht voor de bekende voetballers die hun carriere voortzetten op het Europees grondgebied. Spelers als Aron Winter, Frank Rijkaart, Ruud Gullit en Clearance Seedorf zijn voorbeelden van sterspelers die het ver geschopt hebben. Vanuit hun vaderland worden zij al jaren toegejuicht.

Sommige spelers doen iets goeds terug voor de Surinaamse samenleving. Daarmee tonen zij hun liefde voor hun land van herkomst.  Dat gebeurt in de vorm van het steunen van goede doelen of het opzetten van projecten die de samenleving ten goede komen. Clearance Seedorf heeft bijvoorbeeld een stadion gebouwd in Suriname. Daarnaast heeft hij een voetbalschool opgericht.

De meeste voetbaltalenten van Surinaamse afkomst zijn ontdekt in Nederland. Na een ontdekking volgt er een strak trainingsprogramma van de desbetreffende voetbalclub. Dankzij hun Nederlands paspoort zijn zij ooit in hun leven naar Nederland vertrokken. Dit heeft er echter voor gezorgd dat de Surinaamse voetbalbranche achter is gaan lopen op de Europese. Het feit dat veel goede voetballers van Surinaamse afkomst zijn geeft aan dat de sport bij wijze van spreken in het bloed zit. Het land is een schatkamer van talent.

Wetsvoorstel parlement

Om de deuren naar het WK weer te openen heeft de Surinaamse overheid een westwijziging voorgesteld. Dit voorstel zal aan het begin van 2015 mogelijk worden aangenomen. Als het voorstel aangenomen wordt door het Surinaamse parlement, dan worden de poorten naar een deelname aan het WK weer geopend. De wetswijziging moet het namelijk mogelijk maken dat sterspelers van Surinaamse afkomst via een dubbel paspoort voor hun vaderland kunnen voetballen. Dit verhoogt het potentieel en de kwaliteit van het spelersaanbod op de Surinaamse bodem. Het aannemen van de wetswijzging zou binnen de Surinaamse voetbalbranche een goede zet zijn van de overheid.

Surinaams elftal WK 2018

Als de wetswijziging wordt aangenomen, dan is er echter nog een lange weg te aan. Voordat wij kunnen schitteren in het WK van 2018 dient er hard aan de weg getimmerd te worden. Er zal eerst een hoogwaardig team gevormd moeten worden. Zij zullen door coaches op elkaar afgestemd moeten worden. Hiervoor is de juiste begeleiding nodig. De rol van de bondcoach zal vervuld worden door Dean Gorre. Zodra de basis gevormd is, dan zal het team zich moeten kwalificeren voor het WK van 2018 in Rusland.

Inmiddels hebben er voetballers in Nederland al een toezegging gedaan voor deelname aan het Surinaams elftal. Er zijn meer spelers in Nederland die hun interesse hebben geuit voor het elftal. Blessures en afkeuring van de huidige voetbalclub/werkgever vormen hierbij echter een obstakel.

De aangewezen bondscoach, Dean Gorre, zoekt naar een balans in de spelers. Volgens zijn samenstelling bestaat de ideale selectie uit 14 spelers uit Nederland en 8 spelers van Surinaamse bodem.

Interland volgens Nordin Wooter

Volgens oud Ajax speler, Nordin Wooter, mag een voetballer die 5 jaar lang geen interland voor Oranje gespeeld heeft een interland spelen voor een ander land. In dat opzicht zijn met name voetballers die aan het begin staan van hun carriere aantrekkelijk voor het interland

Nordin Wooter is de initiatiefnemer van het hele project om zijn land naar het WK te brengen. Vol vertrouwen gaat hij zijn missie tegemoet.