PARAMARIBO, 31 jul – Suriname is helemaal voor hervorming van het mensenrechtensysteem bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is het standpunt leidend bij het steunen van kandidaten. Wie steun wil bij het ambiëren van OAS-functies, moet hervorming voorstaan. Burgers winnen opvallend vaak bij conflicten met de staat.

Te vaak, naar de zin van meerdere regeringen in de regio. “Ook Suriname heeft sterk het gevoel dat vonnissen beïnvloed worden door ngo’s, die een andere agenda hebben dan de regering”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Cases bij onder meer de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, zijn haast bij voorbaat verloren. De staat maakt zogezegd geen schijn van kans. Dit wordt geweten aan de Inter-Amerikaanse conventie over Mensenrechten.

De conventie zou achterhaald zijn. De uitleg van wat mensenrechten zijn, is anders dan wat beleefd wordt in zoveel landen. In elk geval heeft de politiek er een andere mening over. De regering in Venezuela dreigde onlangs nog deelname aan de conventie op te zullen zeggen. Ook wordt terugtrekking overwogen uit het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten. Suriname gaat niet zover. De boodschap van ontevredenheid wordt op eigen manier overgebracht.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.