PARAMARIBO, 23 aug – Suriname heeft haast met het opvoeren van de controle op vrachtcontainers. “Een wereldrecord.” Zo noemt Troels Vester, regionaal adviseur van de United Nations Organization on Drugs & Crime, UNODC, Suriname’s aansluiting. Niet eerder maakte een land zoveel tempo. Volgens Melvin Linscheer, presidentieel veiligheidsadviseur, is er alle reden voor.

Suriname is zich er bewust van dat het niet geïsoleerd kan en mag functioneren. De grensoverschrijdende misdaad loert van alle kanten. Wapen-, drugs- en mensensmokkel, witwaspraktijken en terrorisme maken deel uit van de dagelijkse realiteit. Vandaar ook de samenwerking met UNODC. Op onder meer de Nieuwe Haven in Paramaribo komen hypermoderne containerscans te staan.

De scans moeten anders dan het huidige scansysteem, meer opleveren. Linscheer verwacht veel meer zicht op wat het land in- en uitkomt. Bovendien is er ook de druk van buitenaf. Van Suriname wordt verwacht dat het zijn verantwoordelijkheid voor internationale veiligheid kent. “Als je het niet doet, zullen een aantal landen je goederen niet meer afnemen”, zegt Linscheer. Volgens de Amerikaanse ambassadeur, John Nay, betaalt zijn land het grootste deel van de kosten.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.