PARAMARIBO, 25 okt – Suriname importeert ruim tienduizend auto’s per jaar in. Vergeleken met sommige landen niet veel, maar weer heel wat in andere vergelijkingen. Opmerkelijk is ook dat de importen toenemen en dit ondanks de stijgen prijs van brandstof. Dit jaar is geen uitzondering. Zo’n twintigduizend auto’s staan geregistreerd als ‘nieuw’ op de weg.

Het grootste deel van de importen betreft immers tweedehandse auto’s uit vooral Japan. Het aantal voertuigen dat erbij komt is goed bij te houden met de series op kentekenplaten. Per serie worden tienduizend auto’s geregistreerd. Twee jaar terug is de PA-serie ingevoerd en nu al loopt de PC-serie. “De automarkt gaat vrij hard. Bijna elke week komen auto’s het land binnen. Ze worden achter elkaar van de haven gereden”, zegt Hakrinbank-directeur Jim Bousaid.

In de laatste vier jaar zijn ruim veertigduizend auto’s ingevoerd. Ruim vijfduizend waren vrachtwagens. Het geeft een verschuiving aan in de keuze van vervoermiddel. De bromfiets, ooit het meest populaire vervoermiddel boet in. “Mensen willen tegenwoordig geen bromfiets rijden”, zegt Michel Kartoredjo, topfunctionaris bij de douane. Het grote aantal verkeersongevallen zal daar ook verantwoordelijk voor zijn. Dit jaar alleen betrof ruim de helft van alle verkeersdoden bromfietsers.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.