‘Suriname staat terecht op lijst kinderarbeid’

PARAMARIBO, 30 okt – De Amerikaanse regering blijft erbij dat Suriname ‘gevaarlijke’ kinderarbeid toelaat. Kritiek en boze reacties veranderen daar niets aan. Suriname zou ‘terecht’ prijken op de lijst van landen die kinderarbeid toestaan. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid staat wel open “om een oplossing te vinden voor de zorgen die we uiten”, zegt woordvoerder Gloria Della. Minister Michael Miskin van Handel & Industrie is verontwaardigd.

Hij heeft eerder kritiek geuit tegenover Amerikaanse functionarissen. “Ik heb de mensen erop gewezen dat de kinderen die er zijn, kinderen zijn van mensen die op de goudvelden werken”, zegt Miskin tegenover de Ware Tijd. Suriname ontkent dus niet dat er werkelijk kinderen in de goudmijnbouw zitten. Volgens de Amerikanen horen de kinderen er helemaal niet. Dat vindt Miskin ‘vergaand.’ De Amerikanen beloofden ‘terug te koppelen.’

Het kwam er nog niet van. Washington baseert zijn conclusies vooral op onderzoek van wetenschapper Marieke Heemskerk. Die concludeert onder meer dat de omstandigheden van de kinderen in de goudvelden ‘meevallen.’ De Amerikanen hanteren nog drie andere rapporten uit eigen kring. “Gezien het bewijs, is het vermoeden gerechtvaardigd dat kinderarbeid in de Surinaamse goudsector wordt ingezet, waarmee internationale standaarden worden overtreden”, aldus Della.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.