PARAMARIBO/GEORGETOWN, 17 mei – Suriname blijkt de eindbestemming van grote hoeveelheden goud die gesmokkeld worden uit de buurlanden Guyana en Frans Guyana. Volgens de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Robert Persaud, gaat hem om ruim tienduizend kilo per jaar. Dat is meer dan de productie van Iamgold in Brokopondo. Guyana treft drastische maatregelen.

De wildwesttoestanden in het Guyanese achterland worden aangepakt. Onder meer zal ter plekke belasting worden geïnd. Dat is ongeveer hetzelfde wat Suriname nu tracht. Volgens de Commissie Ordening Goudsector is er één belangrijke verklaring voor de smokkel. “De royalty’s die in Suriname betaald worden zijn veel lager. Met belastingen erbij zitten we vaak op de helft van wat men in Guyana en Frans Guyana betaalt”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd.

Goudzoekers vinden het dus lucratiever om hun waar over de grens af te zetten. “Op verschillende seminars hebben belanghebbenden uit Guyana dit probleem aangekaart. Ook de Frans Guyanezen hebben dit probleem aangegeven”, aldus Dompig. Tot samenwerking tegen de illegaliteit is het tot nog toe niet gekomen. Suriname wil de royalty’s verhogen. “Dat zal het probleem van de buren helpen verminderen.” De staat vaart er uiteraard ook wel bij.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.