PARAMARIBO, 12 okt – Suriname is relatief vriendelijker voor gays. Dit stelt het activistenplatform LGBT. Anders dan in vooral de Caribische regio, is er sprake van redelijke tolerantie. Seksueel anders dan hetero georiënteerde personen worden niet vermoord. Ook kent Suriname geen wetgeving tegen homoseksualiteit. “Toch valt nog wel het één en ander te veranderen.”

Politici hebben nog te veel een mijdende houding. Tineke Sumter, voorzitter van het platform, vindt dat de rechten van haar doelgroep best deel mogen worden van de politieke agenda. Zo zou de regering deze als prioriteit kunnen opnemen in haar nationaal en internationaal beleid. Daar is tot nog toe niet veel van gebleken. President Desiré Bouterse gaf ooit tijdens een persconferentie aan wel andere zaken aan zijn hoofd te hebben. Het LGBT wil nationaal het bewustzijn stimuleren.

Zo loopt er een nationale Coming Out week. “Om liefde, acceptatie van seksuele diversiteit en genderidentiteit te ontwikkelen en om het wederzijds respect onder alle mensen te helpen vergroten”, zegt Sumter tegenover de Ware Tijd. het platform wil voor de komende jaren een proactieve houding aannemen. Vooral op scholen is het nodig meer bewustzijn te kweken. Kinderen worden er wel eens stuk geplaagd voor ‘afwijkend gedrag.’

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.