Grootschalige zoetwater transporten kunnen ernstige watertekorten op Caribische eilanden helpen verlichten. Dat was de boodschap van Suriname gisteren in een presentatie te Trinidad.

Op uitnodiging van de Caribbean Water and Wastewater Association hebben de Minister van Natuurlijke Hulpbronnen en het bedrijf Amazone Resources gezamenlijk het concept van watertransporten toegelicht in een bijeenkomst.

SURINAME PRESENTEERT WATEREXPORT ALS OPLOSSINGSMODEL

Minister Dodson legde uit dat de commercialisering van water een belangrijk onderdeel vormt van het geïntegreerd water management plan dat het ministerie heeft voorbereid. Dit plan presenteerde de minister al op maandag tijdens zijn keynote speech op dezelfde conferentie. Het gaat hierbij niet alleen om zoetwater exporten maar bijvoorbeeld ook over de potentie van gecertificeerd gebotteld water.

De directeur van Amazone Resources, Auke Piek (Zie foto), gaf aan dat het bedrijf klaar is voor een testfase van de huidige techniek. Vanuit het publiek kwamen vragen over de relatie van dit nieuwe plan tot de distributie van drinkwater in Suriname zelf en de kwaliteit van het water. Zowel de minister als dhr. Piek gaven aan dat het bij de exporten niet om drinkwater zal gaan. Het water vanuit de Surinamerivier of de Coppenamerivier zal geëxporteerd worden als water voor landbouw, industrieel gebruik of huishoudelijk gebruik. Minister Dodson zei “ook wij hebben in Suriname nog steeds een distributieprobleem voor drinkwater, maar we zijn die problemen stapsgewijs aan het oplossen. De export van zoetwater uit rivieren is een parallel proces omdat wij in Suriname ons drinkwater niet uit rivieren halen.” Auke Piek vulde aan dat de laatste waterstudies uit juli hebben uitgewezen dat de waterkwaliteit uit beide rivieren voldoet aan internationale WHO normen. “Natuurlijk ligt dit aan waar je water tapt, en wanneer je water tapt, daarom hebben we met de overheid afgesproken dat we continue watermonsters zullen nemen”.

Journalisten vroegen ook naar de mogelijkheid om zogenaamde rampvaarten uit te voeren voor bijvoorbeeld Haiti waar de storm Matthew heeft huisgehouden in de afgelopen weken en waarbij waterbronnen verzilt zijn geraakt. Directeur Piek zei dat het bedrijf in staat is om zulke leveringen te doen, momenteel is er echter nog geen noodvraag binnengekomen en wordt er gefocust op een testvaart om de techniek te bewijzen.

Wanneer de test kan plaatsvinden is nog niet bekend, maar het streven is om dit jaar in elk geval een testvaart te organiseren vanuit Suriname. United News heeft begrepen dat er in de afgelopen weken voorbereidende gesprekken en calculaties plaatsvinden met diverse autoriteiten om niks aan het toeval over te laten bij de test van deze nieuwe vorm van transport, welke plaatsvindt via een FlexTank. Dit is een grote waterzak die voortgetrokken wordt door een sleepboot. Daarna zal het nog maanden duren om zaken te verfijnen en aan te passen aan lokale omstandigheden op de ontvangende eilanden. In de tussentijd hoopt het bedrijf dat de benodigde wetgeving in Suriname in orde komt.

UNITEDNEWS

Dit bericht is afkomstig van Nickerie Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.