Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Suriname op weg naar het WK’ legt pijnpunten bloot

‘Suriname op weg naar het WK’ legt pijnpunten bloot

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO —In  zijn nieuwste boek ‘Suriname op weg naar het WK’ beschrijft Diederik Samwel waarom het ruim veertig jaar heeft geduurd vóór spelers uit Europa toestemming kregen om voor het Surinaamse elftal uit te komen. “Er is heel veel talent. Als we het goed kunnen bundelen met de lokale spelers en de erkende profs uit Europa heb je een goed team. Maar in een paar jaar tijd heb je de organisatie niet op orde. Dan heb ik het over alles rondom het interlandgebeuren”, zegt hij na de presentatie in Zus & Zo woensdag tegen de Ware Tijd.

In dit, zijn negende boek, vraagt hij zich af waarom Suriname nog nooit aan een eindtoernooi van het WK heeft kunnen meedoen, terwijl er al decennialang ijzersterke generaties Surinaamse voetballers zijn. Eerst waren het Humphrey Mijnals, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, later  Clarence Seedorf, Edgar Davids en Aron Winter en tegenwoordig zijn het Georginio Wijnaldum, Virgil van Dijk en Steven Bergwijn. Ze bereikten allemaal de wereldtop. Het Surinaamse elftal is er echter nooit iets mee opgeschoten. 

‘Dit is niet mijn laatste boek over het nationale elftal van Suriname. Deel drie moet zijn ‘Suriname op het WK’. Ja, het kan. Waarom niet?’

Diederik Samwel

De talenten hadden allemaal de Nederlands nationaliteit en konden daarom alleen voor Oranje uitkomen. “Er is hoop. Vanaf 2019 mogen Surinaamse profs met de Nederlandse nationaliteit wel interlands spelen voor hun geboorteland of dat van hun ouders of grootouders. Plaatsing voor het WK eindtoernooi lijkt daarmee een kwestie van tijd. Tenminste als de organisatie op orde is, de voetbalbond echt meewerkt en er niet te veel belangen door elkaar lopen,” stelt Samwel. 

Belemmerende belangen

Hij reisde met spelers en staf mee door het Caribisch Gebied en trok op met de bondscoaches Dean Gorré en Stanley Menzo. Samwel sprak met president Chandrikapersad Santokhi over het diasporabeleid en probeerde te ontdekken waar het (nog) aan schort in de lokale voetbalwereld. Op dat gebied gaat hij in op de persoonlijke, financiële en politieke belangen die de voetbalontwikkeling in de kleine Surinaamse gemeenschap belemmeren. “Over de financiën en sponsoring om het voetbalgebeuren is er een oplossing. Als je het goed organiseert kan je met de talenten die hier rondlopen goed tegenstand bieden aan de sub-toplanden in Europa. En met veel oefeninterlands tegen die landen is het goed voor de sponsors en voor meer kijkers naar Natio,” onderstreept Samwel. 

Rijke historie

Samwel schetst een beeld van het moeizame maar hoopvol traject dat het Surinaamse voetbalelftal nog heeft af te leggen naar het mondiale eindtoernooi. SVB-voorzitter John Krishnadath zegt dat het boek bijdraagt aan de rijke historie van het Surinaamse voetbal. “Ik hoop dat veel mensen zich hiermee een eigen perceptie kunnen vormen over de lange weg van het nationale elftal naar het WK.” Hij stelt dat het vastleggen van het sportgebeuren bijzonder belangrijk is voor de geschiedenis en hoopt dat dit niet het laatste boek van de auteur is. 

‘Suriname op weg naar het WK’ is een vervolg van Samuels eerdere, waarin hij concludeert dat vaker en scherper trainen geen kwaad kan, evenmin meer hart voor de sport. De uitdagingen van de amateur internationals kwamen ook aan de orde. “Dit is niet mijn laatste boek over het nationale elftal van Suriname. Deel drie moet zijn ‘Suriname op het WK’. Ja, het kan. Waarom niet?”