PARAMARIBO, 27 sep – Suriname mag als nieuwkomer ‘keurig’ prijken op de lijst van landen die niets doen aan kinderarbeid. De Amerikaanse regering meent voldoende bewijs te hebben om Suriname toe te voegen, samen met Zuid Soedan en Vietnam. Volgens de Amerikanen worden kinderen te werk gesteld in onder meer goudmijnen. Ook is er sprake van kinderprostitutie. Minister Michael Miskin van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, is verbijsterd.

Hij heeft niet de indruk dat echt de realiteit wordt weergegeven. Onlangs nog zijn de goudvelden in het binnenland onderzocht. Onder meer is nagegaan of er kinderarbeid voorkomt. “Ik heb gesproken met Arbeidsinspectie (onderdeel van ATM, red.), die samen met de commissie Ordening Goudsector en de politie naar die gebieden is geweest en dit is volgens hen niet wat zij daar aantroffen”, zegt Miskin tegenover de Ware Tijd.

Het komt dan ook ‘vreemd’ over dat Suriname op de lijst geplaatst is. Miskin wil gauw overleg met zijn collega van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. Volgens het rapport zijn kindarbeiders in de goudmijnen blootgesteld aan kwikvergiftiging en hitte. Ook zijn de veiligheidsvoorzieningen minimaal. Kinderarbeid is in Suriname nog een weinig belicht fenomeen. Discussies blijven meestal beperkt tot de piepjonge fruitverkopers op drukke verkeersaders.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.