PARAMARIBO, 25 sep – Suriname wil liever zelf eigen zaaizaad ontwikkelen voor de padieteelt. Dit is een Chinese delegatie van deskundigen te kennen gegeven. Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij heeft een aanbod om Chinees hybridezaad te gebruiken, resoluut afgeslagen. Lokaal is veel kennis opgebouwd en die is voldoende om de eigen industrie te voorzien. De deur wordt wel opengehouden voor de Chinezen.

Maar dan gaat het om andere kwaliteiten. “Wij zijn geïnteresseerd in hun technologie om onze productie en standaarden hier te verhogen, maar niet in hybridezaad”, zegt Soeresh Algoe, topfunctionaris op LVV, tegenover de Times of Suriname. Het Anne van Dijk onderzoekscentrum in Nickerie kan de lokale vraag wel aan. Voor Suriname is de Chinese technologie in productie en verwerking van padie interessanter.

Waar Suriname ook hulp kan gebruiken is de groenteteelt. Het is nu eenmaal wat het idee meebrengt om de voedselschuur te worden van de Caribische regio. “Waneer je daaraan werkt, ga je het alleen niet kunnen. Met de technologie van de Aziaten, zoals de kassenteelt, kunnen we ernaar streven de Caribische markt binnen te dringen”, aldus Algoe. Zoals het er nu aan toegaat, zal het bij een droom blijven. De teelttechnieken van de meeste boeren zijn hopeloos achterhaald.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.