PARAMARIBO, 17 jul – Suriname gaat sleutelen aan zijn opkoopprijs voor goud, deels om de buurlanden tegemoet te komen. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, worden de royalty’s opgeschroefd van één naar drie procent. Het wordt dus ietsje minder aantrekkelijk om goud in Suriname te verkopen. Maar toch niet in die mate dat de smokkel uit Frans Guyana en Guyana zal ophouden.

Het is een bewuste keus. De buren klagen al zolang dat hun goud illegaal de grens overgaat en zij dus niets verdienen. Suriname geeft toe, maar houdt de deur toch op een kiertje. De royalty’s blijven op een voor de verkoper verteerbaar niveau. “Slechts twee procent omhoog”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Veel meer zit er niet in voor de buurlanden. Die waren enkele jaren terug toch wel de lachende derde. Toen waren de rollen omgekeerd.

Guyana en Frans Guyana hieven nauwelijks belasting. Het Surinaamse goud werden met bakken vol de grens over gesmokkeld. Daar kwam verandering in toen de belastingen omhoog schoten. Deels was dit ook onder druk van de milieuvernietiging waar het mijnen naar goud mee gepaard gaat. Eigenlijk is het nu dus met gelijke munt betalen. Aan de andere kant krijgt de overheid zelf wel meer geld in het laatje. Dompig verwacht dat het nog dit jaar zover is.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.