PARAMARIBO, 23 jun – Suriname is zich niet eens bewust van de rijkdom aan zeeleven voor de eigen kust. Volgens Marny Daal – Vogelland, topfunctionaris bij Staatsolie, is het nauwelijks te bevatten. De intensieve zoektocht naar aardolie legt gigantische visgronden bloot. Er zitten exotische vissen bij, waar nu de Anton de Kom Universiteit van Suriname op wordt losgelaten.

Het is er zo overvloedig dat vliegende vissen (Exocoetidae) de onderzoeksboten in springen. Uiteraard is bescheidenheid geboden. De vraag is hoe Suriname zal omgaan met deze rijkdom, waarvan de omvang nog vastgesteld moet worden. “Als wij weten hoeveel vis er is, kunnen wij goed beleid en goede afspraken maken. Dan kan worden afgestemd met vismaatschappijen uit diverse landen”, zegt Daal – Vogelland tegenover de Ware Tijd.

Illegale visserij is de eerste bedreiging. Daarom is ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij betrokken. “In Suriname zijn wij gewend met de kleine visserij aan de kuststrook. Maar het is gewoon onvoorstelbaar wat er daar buiten is. Ik wist nooit dat wij ook walvissen in Surinaamse wateren hebben”, aldus Daal – Vogelland. En dan gaat het nog alleen om het deel waar naar olie gezocht wordt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.