PARAMARIBO/AMSTERDAM, 22 aug – Van Suriname hoeft geen knieval te worden verwacht als het erom gaat de relaties met Nederland te verbeteren. Dit zegt ex-president Jules Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. Als de relaties inderdaad verbetering behoeven, zal Den Haag het initiatief maar moeten nemen. Het was Den Haag immers dat zich openlijke afzette tegen de regering in Suriname.

Paramaribo trekt zich overigens weinig aan van wat er aan de andere zijde van de oceaan gedacht wordt. “Laat het nu voor eens en voor altijd duidelijk zijn, niet Nederland bepaalt de legaliteit van de bestuurders in Suriname. De Nederlandse regering maakt zich schuldig aan onbehoorlijk en verwerpelijk gedrag”, aldus Wijdenbosch. Van hem mogen Nederlandse politieke partijen worden afgerekend op hun houding naar Suriname toe.

Zoals bij pogingen in de EU om te voorkomen dat de meeting met de ACP in Suriname door zou gaan. Daar zouden de regeringspartijen CDA en VVD bij zitten en gedoogpartner PVV. “Maar ook de PVDA.” Overigens ziet Wijdenbosch de ‘juridische waarheid’ achter de Decembermoorden nooit echt naar boven drijven. Ook dat is Nederland aan te rekenen. Relevante documenten zijn immers voor zestig jaar weggezet. “De brandstichter wil nu de brandblusser uithangen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.