PARAMARIBO, 11 jul – “We hebben niet het belastingapparaat om Suralco en Iamgold te kunnen controleren.” Dit zegt Winston Caldeira, ex-minister van Financiën en directeur van investeringsorganisatie IDCS. Het gebrek aan controle leidt ongetwijfeld tot benadeling. Suriname kan zeker in dit opzicht gezien worden als een ‘paradijs voor buitenlandse investeerders.’ Dat moet veranderen.

Het land zal zijn belastingsysteem node omgooien. Nu is met geen mogelijkheid precies vast te stellen wat de multinationals werkelijk verdienen. Daar heeft Suriname alleen maar nadeel van. “Winsten worden overgemaakt naar het buitenland. Men doet aan belastingontduiking. Het land krijgt niet wat het moet krijgen”, zegt Caldeira tegenover de Times of Suriname. Behalve belastingontduiking komen ook ander wangedrag om de hoek kijken.

Corruptie en het omkopen van belastingambtenaren en politici horen in dat rijtje. “Nog nooit in de geschiedenis van Suriname is een accountantsonderzoek verricht bij Suralco en die zijn al tachtig jaar hier”, aldus Caldeira. Toch zal Suriname het voor zijn ontwikkeling ook moeten hebben van multinationals. De kunst is een systeem te ontwikkelen van echt wederzijds voordeel. Het eigen bedrijfsleven moet ook meer steun krijgen om hogerop te komen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.