Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname moet nationale vraagstukken vreedzaam oplossen

Suriname moet nationale vraagstukken vreedzaam oplossen

Suriname moet in staat zijn om alle nationale vraagstukken die decennia terug zijn begonnen vreedzaam op te lossen ondanks etnische, religieuze en culturele verschillen die in principe overal op de wereld het gevolg zijn van bloedige conflicten. Dit is de reden waarom het noodzakelijk was de Internationale Conferentie Nationaal Dialoog te organiseren, zegt de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin.

De tweedaagse conferentie is achter de rug. Nu zal gewerkt worden aan een Surinaams model voor waarheidsvinding en verzoening om de nationale vraagstukken op te lossen. Het document met de diverse bevinden en aanbevelingen zal worden opgestuurd naar alle politieke, maatschappelijke, religieuze en culturele organisaties.

Lackin vindt dat wij de verantwoordelijkheid en de verplichting hebben als natie om recht naar dit probleem te kijken(Red.: de 8 decembermoorden) en naar oplossingen te zoeken. Daarom was de conferentie een bijzondere, omdat het een voor activiteit is van de DNA en de regering om dit heel gevoelig probleem in kaart te brengen en een duurzame oplossing voor te vinden.

De internationale uitwisseling over nationaal dialoog moet gezien worden tegen de achtergrond van het zetten van belangrijke stappen van de Republiek Suriname om vraagstukken waarmee we als samenleving zitten op een duurzame wijze op te kunnen oplossen door met elkaar van gedachten te wisselen.

Lackin benadrukt dat de bijdrage van alle relevante stakeholders van eminent belang is, omdat het de bedoeling is om te contouren vast te stellen van een Surinaams model en programma hoe te komen tot een nationaal raamwerk voor duurzame oplossing van bepaalde vraagstukken die decennialang begonnen zijn.

Internationaal en regionaal is men verbaasd dat het Suriname lukt om het proces van natievorming die na de onafhankelijk is ingezet op deze vreedzame wijze voort te zetten ondanks de diversiteit. “Wanneer we naar onszelf kijken wat we hebben neergezet vanaf 1975 om het proces van natievorming, ondanks er binnen en buiten onze grenzen zoveel activiteiten hebben plaatsgevonden om dit proces te verstoren ten behoeve van andere belangen, is het ons toch gelukt dit proces vreedzaam met elkaar op spoor te houden”, aldus Lackin.(Edunet)