PARAMARIBO, 2 mei – Kredietwaakhond Standard & Poor’s geeft Suriname een BB-/B waardering. BB- is voor de lange termijn en B voor de korte termijn. Dit betekent zoveel als dat het land zijn kredietpositie van vorig jaar behoudt. De beperkte schuldenlast is een plus. Standard & Poor’s maakt ook de aantekening ‘stabiel’ wat de economische vooruitzichten betreft. Toch is er een kritische noot.

De regering zal een aantal maatregelen moeten treffen om de kredietpositie verder op te krikken. Ruimte voor openmarktoperaties moet er zijn. “Het gebruik van openmarktoperaties zal de Centrale Bank van Suriname in staat stellen rentetarieven directer te beïnvloeden”, zegt Standard & Poor’s analist Richard Francis tegenover de Ware Tijd. Ook de inflatie zou er enigszins door geremd worden. Maar ook bepaalde zwakheden bij de overheid moeten weg.

Het aanpakken van de zwakheden zal het volgen van economische en financiële ontwikkelingen vergemakkelijken. “Een van de zwakten betreft het bijhouden van officiële statistieken, zoals van de betalingsbalans. Een andere is het beheer van de overheidsfinanciën”, aldus Francis. Positief vindt hij het toenemende besef van het belang van economische stabiliteit. Dat gaat dwars door politieke partijen heen, wat duidelijk is gebleken de laatste tien jaar.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.