PARAMARIBO, 3 jul – Suriname zou een eigen projectenfonds voor ngo’s kunnen beginnen naar het model van de Twinning-faciliteit Suriname Nederland. Dit zegt Henry Ori, projectadviseur van de Uitvoeringsorganisatie Twinning-faciliteit Suriname Nederland, UTSN. Er hoeft niet op Nederland te worden gewacht. Het vele geld dat nu verdiend wordt aan exporten, kan deels naar projecten. Dat zou meer dan terecht zijn.

De overheid die toch al met alles bemoeit, zou haar bedje gespreid vinden. Met UTSN bleek al veel kwaliteit bij ‘gewone’ burgers aanwezig te zijn. Mensen konden projecten in uiteenlopende sectoren uitvoeren. “Ik ben voorstander van een eigen Surinaamse inzet. Mensen zijn in staat zelf projecten uit te voeren, hebben Nederland niet nodig”, zei Ori in het televisieprogramma To the Point. Via UTSN zijn ruim honderd projecten uitgevoerd.

Daar is in totaal acht miljoen euro aan besteed. Weliswaar ging een groot deel naar transport, wat veel kritiek oplevert. Maar het kan niet anders als partners zo ver van elkaar wonen. Ook in Suriname zijn de afstanden naar projectgebieden enorm. Ori gelooft dat als er nu geld vrij zou komen, dat weer welbesteed zou zijn. De les van UTSN is daar. “Willen we ontwikkeling brengen in Suriname, dan graag met de mensen in de districten, ze zijn vindingrijk genoeg.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.