PARAMARIBO, 10 sep – Suriname mag al ongeveer veertien miljoen dollar lenen bij Venezuela. Dit zegt Sam Murli, topfunctionaris bij Staatsolie. Het is het krediet dat het land heeft opgebouwd via de PetroCaribe overeenkomst. Met het geld mogen sociale projecten worden gefinancierd. Zover is het nog niet.

Er moet eerst wat administratief werk worden afgerond. In elk geval heeft Suriname al recht op het opnemen van leningen. “Wij hebben al ruim drie en twintig miljoen dollar aan olie gekocht van Venezuela. Zestig procent daarvan gaat naar de regering als lening”, zegt Murli tegenover de Ware Tijd. Veertig procent moet binnen drie maanden contant worden betaald. De zestig procent gaat naar een sociaal fonds dat voor elke deelnemend land beschikbaar is.

Het is de Venezolaanse versie van ontwikkelingshulp. Suriname mag zelf beslissen naar welke projecten het geld gaat. Deze leenvorm kent een terugbetalingstermijn van twintig jaar. De rente is hooguit twee procent per jaar. Staatsolie functioneert als tussenagent bij de aankoop van de Venezolaanse olie. Het bedrijf kan zo ook meteen de eigen belangen in de gaten houden. De vorige regering was meer behouden tegenover PetrocCaribe, juist om Staatsolie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.