PARAMARIBO, 13 okt – Suriname moet af van zijn imago als doorvoerland voor drugs. Dit zegt douanehoofd August van Hamme.Het is waar investeringen in betere controle op vrachtverkeer op gericht zijn. het Container Control Program dat samen met de Verenigde Staten wordt uitgevoerd, moet het hogere doel dichterbij brengen. De verwachtingen zijn hoog gespannen wat betreft de effectiviteit in de strijd tegen drugshandel. “Suriname mag niet langer gebruikt of misbruikt worden voor zulke activiteiten”, aldus Van Hamme.

Aan de capaciteiten van zijn manschappen zal het niet liggen. Acht douaniers zijn getraind in het omgaan met het nieuwe controleprogramma. De vaarroute van een binnengevaren schip kan makkelijk worden teruggevolgd van haven tot haven. Ook kan exact de identiteit worden vastgesteld van personen die bepaalde containers hebben volgeladen. “Er wordt dan gescreend en nagegaan of iets verkeerd is gegaan”, zegt Van Hamme.

‘Risicovolle’ lading moet makkelijker te controleren zijn. Uiteraard zal ook ander spul, zoals vuurwapens, eerder te vinden zijn. De VS verwachten uiteraard veel van het programma. Volgens Peggy McKean, functionaris van de Amerikaanse ambassade, heeft het zijn nut bewezen. Andere landen in de regio zouden successen hebben geboekt en maken zo elkaar veiliger. “Suriname krijgt een plaatsje op de kaart van landen, die bereid zijn hun grenzen te beschermen”, aldus McKean.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.