PARAMARIBO, 22 jun – Suriname is nog eens opgeschrikt door het natuurgeweld. De rukwinden lieten een spoor van terreur en een ravage achter. Met als prijs veel schade aan woningen langs de hele kust en buurten zonder energie. En een danig geschrokken samenleving. “Het gebeurt ook voor het eerst op zo’n grote schaal”, zegt Jerry Slijngaard, leider van rampenteam NCCR. Volgens de voorlopige inventaris zijn ongeveer honderd en vijftig woningen getroffen.

Van de meeste zijn de daken er eenvoudigweg afgewaaid. “We leren steeds meer”, zegt Slijngaard. Ook dus van de recente andere aanslagen van de natuur. Suriname gaat meer en meer op de rest van het Caribisch gebied lijken. En niet meer die ‘zalige uitzondering’ waar menigeen zo prat op ging. De rampzalige beelden van ooit zijn niet langer een ver van mijn bed show. Het NCCR wil daarom gebruik maken van de ervaringen, ook die in de regio.

Suriname moet leren van de buren. Zoals de manier waarop huizen worden gebouwd. “In het Caribisch gebied is men al lang op het bouwen overgegaan van stevigere woningen”, aldus Slijngaard. Meer met staal werken en stevigere dakconstructies dus . Nu zijn nog te veel huizen gebouwd in een stijl uit de tijden van zorgeloosheid. NCCR wil ook de voorlichting opvoeren over wat te doen als de natuur onrustig wordt. En sneller inspelen, vanaf de weerdienst tot aan de stroomtoevoer toe.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.