PARAMARIBO, 18 mei – Suriname maakt een groot punt van zijn nieuwe internationale status. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken pakt het etiket van ‘middeninkomenland’ nadelig uit. Dat zal ook duidelijk gemaakt worden tijdens de komende top tussen de Caribische Gemeenschap, Caricom, en Mexico.

“Het is een belangrijk agendapunt straks. Suriname komt moeilijk aan fondsen voor ontwikkelingsprogramma’s”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. De top is een goede gelegenheid voor het doorspelen van gemeenschappelijke standpunten. De president van Mexico, Felipe Calderón, is binnenkort voorzitter van G 20, de groep van de twintig belangrijkste economieën. De top is dus van strategisch belang.

Meerdere Caribische staten worden getroffen door de nieuwe categorisering. Traditionele hulpfondsen zijn nu nog alleen beschikbaar voor lager gecategoriseerde landen. Bij landen als Suriname leidt dit meteen tot gaten in sociale programma’s. “We gaan vragen dat de inzichten over de toegang tot fondsen nader bekeken worden, omdat de realiteit niet overeenstemt met wat in de boeken staat over economische groei. Het mag geen straf voor je zijn dat je vooruitgaat”, aldus Lackin.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.