PARAMARIBO, 27 jun – Suriname moet in staat zijn de materiële waarde te berekenen van zijn omvangrijke natuur. Dit is het doel van een training Van Tropenbos Internationaal voor deskundigen van de overheid. Die leren methoden aan om uiteindelijk weer verder over te dragen. Uiteindelijk moet er genoeg kwaliteit in huis zijn om ‘geld voor natuur’ waar te maken.

Suriname heeft vaker aangegeven graag gecompenseerd te willen worden. Ruim negentig procent van het eigen grondgebied is nog bedekt met regenwoud. “De meeste Surinaamse ecosystemen zijn nog intact. Dit betekent dat we er ontwikkeling mee kunnen brengen”, zegt Henna Uiterlo, topfunctionaris voor milieuzaken. Om die ontwikkeling te brengen moet wel eerst geld in het laatje komen.

En dat kan alleen als de juiste prijs berekend en gevraagd kan worden. Suriname heeft zich sinds 2009 verbonden aan REDD. Dit internationale streven naar minder ontbossing kan uitmonden in ‘geld voor natuur’, de zogenaamde carbonaandelen. Eer het zover is, moet nog een lange weg worden afgelegd. Volgens Uiterlo kan het geen kwaad als nu al het eigen huiswerk wordt gemaakt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.