PARAMARIBO, 24 aug – Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, ondergaat binnenkort zijn derde naamsverandering. Volgens directeur Eduard Joemmankhan gaan zowel infrastructuur als zorg naar internationale standaarden. Meerdere afdelingen zullen zelfstandig moeten draaien. Ook komt meer aandacht voor het medisch wetenschappelijk deel van de taakomschrijving.

Een directoraat Onderwijs Trainingen & Onderzoek zal onder meer de band met de Anton de Kom Universiteit van Suriname moeten aanhalen. De zelfstandigheid van afdelingen en poliklinieken moet ver gaan. Elk moet als een ziekenhuis kunnen opereren. Toch blijft de sociale rol van het ziekenhuis gelden. “In alles wat we doen en ontwikkelen moet nimmer vergeten worden dat we een maatschappelijke onderneming zijn”, zegt Joemmankhan tegenover de Ware Tijd.

Vooral de lagere inkomensgroepen moeten ook toegang blijven hebben tot alle faciliteiten. Onder de economische en sociale omstandigheden van het moment wordt dat een hele klus. Toch denkt Joemmankhan dat het ziekenhuis de uitdaging aankan. De laatste jaren is veel geïnvesteerd in modernisering. Kankerbestrijding, nierdialyse, revalidatie en andere diensten worden aangeboden vanuit zelfstandige units.Het AZP begon als Centraal Ziekenhuis en heette later Academisch Ziekehuis.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.