Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname krijgt Sportmuseum

Suriname krijgt Sportmuseum

Op zondag 6 november vindt de opening plaats van het Surinaams Sportmuseum bij het Surinaams Olympisch Comité.

Na 15 jaren gesprekken te hebben gevoerd met verschillende partners wordt het Sportmuseum een feit, haalt het ministerie van Sport en Jeugdzaken aan.

Een documentatiecentrum en een hall of fame zullen ondergebracht worden in het museum.

De eerste sporthelden die geëerd zullen worden zijn Letitia Vriesde en Anthony Nesty.

Vriesde(Coronie, 5 oktober 1964) is een voormalige atlete. Ze nam deel aan vijf achtereenvolgende Olympische Spelen. Zij is de meest succesvolle Surinaamse hardloopster ooit en is houdster van de Zuid-Amerikaanse records op de 800 m, 1000 m en 1500 m (in- en outdoor) en ook op de 3000 m (indoor).

Ze deed zeven keer mee aan de wereldkampioenschappen en vijf keer aan de Olympische Spelen, maar heeft nimmer een olympische finale gehaald. Vriesde heeft ook diverse medailles gewonnen tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen en Centraal-Amerikaanse Spelen.(Wikipedia)

Anthony Conrad Nesty (Trinidad en Tobago, 25 november 1967) groeide in 1988 op slag uit tot een Surinaamse volksheld door bij de Olympische Spelen in Seoel de gouden medaille te winnen op de 100 meter vlinderslag (tijd 53,00), ten koste van de gedoodverfde favoriet Matt Biondi uit de Verenigde Staten.

Nesty was de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Toen hij negen maanden oud was, emigreerde het gezin naar Suriname, waar hij op vijfjarige leeftijd begon met zwemmen.

Nesty’s prestatie leidde tot een volksfeest in zijn vaderland, waar ruim 20.000 mensen hem bij terugkomst opwachtten op vliegveld Zanderij. Van de regering ontving hij ’s lands hoogste onderscheiding: Commandeur in de Ereorde van de Gele Ster. Ook het Nationaal Indoor Stadion in Paramaribo en een Douglas DC-8-vliegtuig werden vernoemd naar de van nature bescheiden en ingetogen zwemmer. Zijn afbeelding kwam bovendien te staan op een bankbiljet ter waarde van 25 Surinaamse guldens.

Na zijn actieve sportcarrière bleef Nesty werkzaam in de Verenigde Staten, als coach van het Swim Florida Team in Sarasota. Hij ‘leende’ zijn naam voor een campagne tegen drugs in Frans-Guyana, Brits-Guyana en Suriname. In 1991 werd hij benoemd tot zogeheten Goodwill Ambassador van zijn vaderland, een jaar later trad hij toe tot de atletencommissie van de wereldzwembond FINA.

Over het verhaal van Anthony Nesty is in 2000 de documentaire Goud voor Suriname gemaakt door regisseur Esther Prade en producent Paul de Bont. De documentaire werd door de IKON en KRO uitgezonden in 2001.(Wikipedia)

(GFC)

(GFC)