PARAMARIBO, 6 apr – Suriname krijgt hulp van de Nederlandse Raad van de Rechtspraak. De samenwerkingsovereenkomst met het Hof van Justitie is verlengd. De verwachtingen van het zogenaamde tweede addendum zijn nogal hoog gespannen. Uiteindelijk zal de Surinaamse rechtsspraak werkelijk onafhankelijk moeten zijn.

‘Werkelijk onafhankelijk’ moet dan ook vertaald worden als financieel zelfstandig. Vooral de financiële afhankelijkheid van de regering of ‘uitvoerende macht’ wil de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht wel eens onder spanning zetten. In de Samenwerking met de Raad van de Rechtspraak is onder meer al de opleiding van rechters geregeld. Tijdens de ondertekening van de nieuwe overeenkomst wees de Nederlandse rechter Frederik van den Emster op het succes.

Door de relatief korte duur van de ‘Raio’ kon het enorme tekort aan rechters, redelijk worden terug gebracht. Van den Emster ziet genoeg reden om de samenwerking nog jaren voort te zetten. De samenwerking begon in 2008 op initiatief van de toenmalige minister van Justitie & Politie, Chandrikapersad Santokhi. Het hof wil in navolging van Nederland en de Caribische regio een “onafhankelijke, competente, efficiënte en effectieve rechtspraak.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.