PARAMARIBO, 26 apr – Suriname krijgt hulp bij het voorbereiden van een waarheids- verzoeningscommissie. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, positief gereageerd op een hulpverzoek. Secretaris-generaal José Miquel Insulza wil zich persoonlijk beijveren om “financiële middelen te mobiliseren.” Weliswaar heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten duidelijke taal gesproken.

De commissie, onderdeel van de OAS-structuur, is tegen amnestie voor mensenrechtenschendingen. De instelling van de waarheidscommissie is geregeld in de recent aangenomen amnestiewet. De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie heeft de aanname van de wet veroordeeld. “Dit representeert niet noodzakelijkerwijs dezelfde visie als die van de secretaris-generaal”, meldt Buitenlandse Zaken. Volgens Insulza zou de mensenrechtencommissie eerder bezorgd zijn.

De bezorgdheid zou de mogelijke uitsluiting gelden van bepaalde delicten. De OAS is bereid om zowel technische als financiële assistentie te verlenen. “Het gaat om de wijze waarop en op basis van welke mechanismen een werkbare en nationaal gedragen waarheids- en verzoeningscommissie in het leven kan worden geroepen. Hierbij zal er worden geput uit de rijke ervaring van de OAS op het stuk van het instellen en bijstaan van soortgelijke commissies. “

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.