Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname krijgt binnenkort Mond- en Klauwzeervrije status

Suriname krijgt binnenkort Mond- en Klauwzeervrije status

De afdeling Veterinaire Dienst van het onderdirectoraat Veeteelt verzorgd de komende week in het kader van de Mond- en Klauwzeer (MKZ) uitbraak simulatie, een bijeenkomst met actoren. Dit wordt georganiseerd om de positie van vrije status van MKZ te behouden en te beschermen in Suriname. De bijeenkomst wordt in samenwerking gedaan met de PANAFTOSA, een dochterorganisatie van de PAHO (Pan American Health Organization).

Suriname is vrij van vele beruchte dierlijke ziekten zoals MKZ, Klassieke Varkenspest (KV) en Aviaire Influenza (AI). Aangezien MKZ nog nooit is gerapporteerd in Suriname, kan ons land gekenmerkt worden als ‘historisch’ vrij van deze ziekte. Om deze bijzondere positie te behouden en om het land te beschermen tegen MKZ, dienen er maatregelen te worden genomen.

Suriname deelt zeer fragiele en soms zeer toegankelijke grenzen met zijn buren, waardoor de kans op ziekte-inleiding een echte bedreiging vormt. Bovendien heeft de openstelling van het achterland de ongecontroleerde migratie van dieren verhoogd. Hierdoor wordt het moeilijker om het vee en de verspreiding van ziekten bij mens en dier te controleren.

Door financiële beperkingen en andere middelen die nodig zijn om dierziekte bewaking te bewerkstelligen, kunnen controlewerkzaamheden niet optimaal worden uitgevoerd. De toegenomen zee- en luchtreizen en de invoer van levende dieren en vlees uit (bekende geïnfecteerde) landen, legaal en illegaal, zorgen dan ook voor de noodzaak om de diergezondheid of -status te beschermen in Suriname.

Aangezien preventie heel belangrijk is, wordt dan ook verwacht dat de faciliteiten beschikbaar worden gesteld zodat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de noodzakelijke preventieve maatregelen kan treffen. De sleutel tot het succes van een dergelijk noodplan, beschreven in het MKZ-draaiboek, is afhankelijk van snelle reactie en snelle totale samenwerking van alle relevante actoren.

Andere belangrijke stappen zijn het op orde brengen van onze veterinaire wetgeving, de bedrijvenregistratie, de dierziekte surveillance en de toetsing van het MKZ-draaiboek middels een MKZ-uitbraak simulatie.

Met de versterking van de veterinaire diensten door de ondersteuning van PANAFTOSA, zal het behalen van het officieel internationaal MKZ vrije status, bewerkstelligd worden. Suriname werkt sinds 2013 nauw samen met PANAFTOSA.

De coördinatie van de MKZ-uitbraak stimulatie ligt in handen van Astrid van Sauers, Staat Dierenarts, werkzaam bij de Veterinaire Dienst en belast met dierziekte surveillance en –monitoring.(GFC)