PARAMARIBO, 2 nov – Suriname kan miljoenen verdienen aan de kweek en verwerking van hennep, industriële hennep wel te verstaan. Deze telg uit de Cannabisfamilie is volgens oud-parlementariër Winston Wihrt een gouden kans om de agrarische sector een duw in de rug te geven. In onder meer Spanje bestaat al een hele natuurvezelcultuur en wordt er onder meer kleding en papier gemaakt. Voor Suriname is het een kwestie van beslissen.

“Het is een prachtgelegenheid om de staatskas te spekken met zeker dertig miljoen dollar op jaarbasis”, zegt Wihrt. Het gaat om een variëteit die vrijwel geen t e t r a h y d r o c a n n a b i n o l of THC bevat, het hallucinerende bestanddeel in het verboden broertje. Suriname heeft meerdere streepjes voor als het om de teelt gaat. Veel zon en land maken het land ideal voor de hennepteelt. Aspecten die de illegal tellers van Marihuana overigens al veel langer benutten.

Aan kapitaal hoeft het niet te liggen. “Er zijn internationale partners bereid in te komen met geld en met deskundigheid”, aldus Wihrt. Deze investeerders zouden zelfs staan te trappelen, omdat het om een zeer lucratieve activiteit gaat. De verwerking van industriële hennep ligt wat betreft rendement hoger dan bij andere grondstoffen voor onder meer de kledingindustrie. Waar Suriname voor moet zorgen is dus land en wetgeving. Onder meer het district Coronie zou geschikt zijn.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.