PARAMARIBO, 15 aug – Het aantal ongebruikelijke geldovermakingen vanuit Nederland naar Suriname loopt in de duizenden. Volgens de Financal Intelligence Unit Nederland, FIUN, waren er vorig jaar alleen al ruim achtduizend. De overmakingen waren bij elkaar goed voor ruim acht miljoen euro. Suriname zit daarmee in de Nederlandse top vijf.

Alleen China, Turkije, Marokko en de Dominicaanse Republiek ontvingen meer ongebruikelijke transacties. In Suriname zelf is de reactie op zijn best te beschrijven als schouderophalend. “Het hoeft helemaal niet zorgwekkend te zijn”, zegt Amzad Abdoel, voorzitter van de parlementaire commissie Financiën, tegenover de Ware Tijd. Reden tot verbazen of zorg is er niet echt. Veel Nederlanders van Surinaamse komaf maken immers regelmatig geld over.

Niet altijd gaat dat via een commerciële bank. Abdoel vindt niet dat zo’n ‘ongebruikelijke’ transactie dan meteen illegaal moet heten. De wettelijke verplichting voor financiële instellingen om ongebruikelijke transacties te melden zou overigens “slechts een monitoringsysteem om bepaalde patronen van transacties te herkennen” zijn. Abdoel vindt het wel belangrijk dat wordt nagegaan welk deel van dit soort transacties ontspruit aan het criminele circuit.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.