PARAMARIBO, 25 apr – De wet op belaging (stalken) is aangenomen in het parlement. De steun was kamerbreed. Minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie prijst zich gelukkig met de maximale steun. De opdringerigheid van geweldplegers zal eindelijk kordaat en grondig aangepakt kunnen worden. Niet dat het niet al kon. De maximumstraf is twaalf jaar cel.

Boetes kunnen oplopen tot wel honderd en vijftig duizend Surinaamse dollar (ongeveer dertigduizend euro). De strafwetgeving geeft al ruimte voor het vervolgen van belagers. Vervolging blijft vaker uit, ook omdat belagen minder zwaar wordt aangerekend. Maar nu is zelfs hijgen door de telefoon strafbaar. Dit geldt ook het stalken, het stiekem achtervolgen. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer van dit soort opdringerigheid van voormalige partners.

Het wetsvoorstel is een product van de vorige regering. De behandeling in het parlement liet enige tijd op zich wachten. De vaart kwam er goed in na de recente moord op twee vrouwen en een kind. Het drietal werd in hun woning neergestoken door de partner van één van de vrouwen. De vrouw had vaker een klacht ingediend bij de politie. Het bleef bij wat bemiddeling en van de zaak is nooit een dossier aangelegd.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.