PARAMARIBO, 12 mei – “Ik vind het besluit van de rechter weldoordacht. Iedereen zou blij moeten zijn met deze wijze van rechtspraak.” Dit zegt de Amerikaanse ambassadeur John Nay van het besluit van de krijgsraad. Hoewel hij zich kan voorstellen dat sommigen teleurgesteld zijn, vindt hij dat er breder gekeken moet worden. “Aan beide zijden moet men gaan begrijpen dat het tijd is voor een beheerste conversatie.”

Zoals het er de afgelopen tijd aan toe ging, had het daar niet veel van. “Suriname heeft behoefte aan beheerste conversatie. Dus niet schreeuwen en schelden, maar echt kijken hoe het verder moet. Suriname verdient dat en iedereen verdient dat. Beide zijden zullen best wel moeite hebben met het besluit. Toch moet het besef overheersen dat beide zijden van Suriname houden en dat het land vooruit moet gaan”, aldus Nay. Daarom ook is het besluit ‘weloverwogen.’

Kennelijk moet het optimisme elders nog doorbreken. Irwin Kanhai, advocaat van onder meer Desi Bouterse, is verontwaardigd. Hij begrijpt niet waarom het Openbaar Ministerie de opdracht kreeg de amnestiewet te toetsen. “Ik vind het een heel slechte beslissing. Het OM krijgt een opdracht die het niet kan uitvoeren”, aldus Kanhai. Verdachte Ruben Roozendaal is ook teleurgesteld: “Ik vind dat de rechter moet doorgaan.” Hoewel hoger beroep kan, zal hij daar geen gebruik van maken.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.