PARAMARIBO, 16 nov – Suriname heeft wel degelijk een ambassadeur in Den Haag nodig. Dit zegt parlementariër Mahninder Jogi (Nieuw Front/VHP). Dat het niet botert op politiek niveau mag geen invloed hebben op de betrekkingen met de Surinaamse diaspora. Het dreigt nu wel die richting uit te gaan en dat is onacceptabel. “Meneer Bouterse heeft een probleem met Nederland, maar een groot deel van het Surinaamse volk niet”, aldus Jogi.

Er zou alles op alles moeten worden gezet om de relaties goed te houden. Dit des te meer daar de regering Bouterse zich wat Nederland betreft, wil focussen op de Surinamers daar. “Ik pleit helemaal niet voor Nederland, maar diasporabeleid en ambassadeur gaan samen”, zegt Jogi tegenover de Times of Suriname. Paramaribo mag dus best haast maken, maar niets wijst die richting uit. President Desiré Bouterse zei onlangs nog dat er voorlopig geen ambassadeur in Den Haag komt.

Volgens de huidige inzichten doet het Surinaamse consulaat in Amsterdam het goed genoeg. “We kijken naar onze belangen”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De regering maakt ‘geen enorme haast’, zolang geweigerd wordt Bouterse te erkennen als democratisch gekozen staatshoofd. Intussen heeft Den Haag wel formeel gevraagd om toelating van de nieuwe Nederlandse ambassadeur. “We hebben dit doorgeleid naar de president en wachten op een reactie”, aldus Lackin.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.