PARAMARIBO, 8 nov – “Suriname gaat al lange tijd gebukt onder een ongewoon grote bestuurlijke machinerie, vergeleken met de omvang van de economie.” Dit zei minister Adelien Wijnerman van Financiën bij de opening van de vier en veertigste jaarconferentie van Caribische centrale banken. Het logge ambtenarenapparaat baart zorgen. Er wordt een te zware wissel getrokken op de private sector. Toch is Wijnerman niet geneigd massaontslagen te adviseren.

Deze snelste weg tot een gezonder apparaat en minder druk op de particulier, is geen optie. De huidige regering peinst er niet over. Net als zoveel voorgangers wordt maar om de hete brij gedraaid. “We moeten de komende jaren kijken hoeveel ambtenaren we nodig hebben. Voorlopig moeten we met deze situatie uit de voeten”, zegt Wijnerman tegenover de Ware Tijd. Dus duurt het nog in elk geval tot 2015, zo er ooit wel een regering komt die de koe bij de horens vat.

Tegenover de bankiers wond de Wijnerman er minder doekjes om: “Caribische landen lopen voortdurend het gevaar de private sector te zwaar te belasten door een buitensporig aandeel in kapitaal, grondstoffen en menskracht op te eisen voor het bestuurs- en beleidsapparaat.” Volgens formele en informele rapporten werkt ruim de helft van de Surinaamse beroepsbevolking bij de overheid.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.