Ministers van Landbouw van Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied zijn op 22 en 23 september op het hoofdkwartier van de Inter American Institute for Cooperation in Agriculture (IICA) in Costa Rica bijeen geweest om als regio een gezamenlijk standpunt in te nemen en deze te presenteren op de COP-27 bijeenkomst, klimaatconferentie van de Verenigde Naties, van 6 tot en met 16 november in Sharm-el-Sheikh, Egypte. 

Tijdens deze COP-27 bijeenkomst zal het accent op de agrarische sector gelegd worden. Vastgesteld is dat klimaatverandering momenteel in hevige vorm gaande is, zichtbaar door vele overstromingen en extreme droogte in verschillende delen van de wereld. Er is sprake van degradatie van landbouwgronden en dit brengt met zich mee, dat 820 miljoen mensen wereldwijd momenteel honger lijden. 

Suriname, carbon negatief land, betaalt door toedoen van de ontwikkelde landen momenteel een zware prijs. Twee achtereenvolgende jaren maakt het land zware regens en vele overstromingen mee. Als land zijn is Suriname hieraan enkele miljarden US dollars kwijt, ook omdat er nog vele maatregelen getroffen dienen te worden.

De ontwikkelde landen hadden in Parijs beloofd om ingaande 2020 elk jaar 100 miljard US Dollars bijeen te brengen voor de nodige maatregelen. Echter is dit tot op heden uitgebleven. Al deze zaken zullen in november op de COP-27 ter sprake gebracht worden.  

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.