PARAMARIBO, 26 mrt – Suriname en Haïti gaan elkaar ondersteunen in de ontwikkeling van de rijstindustrie. Aan het einde van het bezoek van het Haïtiaanse staatshoofd Michel Martelly is een principeovereenkomst gesloten. Afgesproken is dat Surinaamse experts binnenkort Port-au-Prince bezoeken.

Er zal een rijstfabriek worden opgezet. “Wij gaan Suriname helpen met onze arbeidskrachten”, zei Martelly aan het eind van zijn drie- in plaats van tweedaags bezoek. Haïtiaanse arbeiders worden beschikbaar gesteld voor de Surinaamse rijstbouw. Het tekort in de sector kan zo enigszins worden opgevangen. Nu al zijn honderden Haïtianen in onder meer de bananenindustrie te werk gesteld. Ook het onderlinge personenverkeer wordt beter geregeld.

Voor de Haïtianen die nu in Suriname wonen, wordt een regeling getroffen. Het verblijf van hen die illegaal verblijven, wordt geformaliseerd. Martelly dankte Suriname en president Desiré Bouterse voor hun gastvrijheid. “U bent een geweldig mens”, zei hij tegen Bouterse die aanzat tijdens een persconferentie. Binnenkort wordt een definitieve overeenkomst gesloten voor nauwere samenwerking in onder meer landbouw.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.