PARAMARIBO, 23 aug – Suriname en Guyana willen zich de komende tijd richten op “wat ons bindt.” Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en Guyanese politici zijn het erover eens: “We moeten ons focussen op wat ons bindt en niet wat ons scheidt.” Het grensdispuut is zo’n splijtzwam. Ook de Guyanese oppositie zingt mee in het koor.

Een delegatie op bezoek in Paramaribo is helemaal voor een positieve kijk op zaken. Dat de Corantijn ten grondslag ligt aan het dispuut over elkaars grenzen, mag geen barrière zijn. En ook de bezetting van Tigri door de Guyanezen niet. “We een kleine rivier ons niet laten tegenhouden als het erop aankomt onze beide volkeren rijk en welvarend te maken als de rest op het westelijk halfrond”, zegt David Granger. Het is ook het standpunt van de rest van de oppositie thuis.

De regering in Georgetown krijgt dan ook alle steun bij de toenadering naar Suriname. De brug die beide regeringen over de Corantijn willen aanleggen, is alleen maar een bevestiging. Lackin heeft in Guyana herhaald dat Suriname voor hechtere samenwerking is. Granger vindt het niet meer dan logisch. “Ik ben er echt heilig van overtuigd dat de toekomst van de Caricom (Caribische Gemeenschap, red.) afhangt van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname en Guyana.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.