PARAMARIBO, 6 sep – Suriname heeft het voorzitterschap verworven van het Third Committee van de Verenigde Naties. Dit comité van de algemene vergadering houdt zich bezig met sociale, humanitaire en culturele aangelegenheden. Ook mensenrechten behoren tot het domein van het comité, dat voorgezeten zal worden door ambassadeur Henry Mac Donald. In Caricom-verband doet zich een unicum voor.

Ook Guyana krijgt namelijk de leiding over een comité van de algemene vergadering. Namens Suriname’s westelijke buurland zal ambassadeur George Talbot voorzitten. Het betreft het Tweede Comité, ook wel genoemd het Economic & Financial Committee. Het is de eerste keer dat twee lidlanden van de Caribische Gemeenschap simultaan comités van de VN voorzitten tijdens dezelfde algemene vergadering. Het Third Committee krijgt tijdens de sessie in oktober een aantal gewichtige issues voorgeschoteld.

Een belangrijk deel van het werk beslaat onderzoek in kwesties rond mensenrechten. Op de agenda staan dan ook hoorzittingen met speciale rapporteurs, deskundigen en voorzitters van werkgroepen van de Mensenrechtenraad. Ook moet nagegaan worden hoe het zit met de rechten van vrouwen, kinderen en Inheemsen. De behandeling van vluchtelingen, racisme en het recht op zelfbeschikking moeten eveneens onder de loep worden genomen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.