Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen heeft op maandag 26 november op zijn kantoor ontvangen Patrice Tirolien, burgemeester van Grand Bourg, Guadeloupe en tevens vicevoorzitter van het Europees Parlement. Tirolien is in Suriname vanwege de ACP EU-conferentie. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zich op het ministerie te oriënteren omtrent mogelijke samenwerking tussen Suriname en de Franse overzeese gebiedsdelen.

Tijdens de ontmoeting werd door zowel de minister als dhr. Tirolien geconstateerd dat er enkele barrières zijn die een nauwere samenwerking in de weg staan. Zo vormt de taal, maar ook de onderlinge verbindingen tussen de landen een probleem. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden met ons buurland Frans-Guyana een stuk beter. Ook beschikken beide landen over vrijwel dezelfde natuurlijke hulpbronnen en hebben ze identieke problemen bij de ontwikkeling daarvan. Dit geldt onder meer voor de problemen in de kleinschalige goudmijnbouw en de daarmee gepaard gaande vervuiling.

Minister Hok gaf tijdens de ontmoeting aan dat het helemaal past in het beleid van de regering om nauwere samenwerking aan te gaan met de buurlanden. Hij zou graag zien dat beide landen meer ervaring uitwisselden op verschillende gebieden, waaronder de mijnbouw, de energievoorziening, bescherming van de watervoorraden, maar ook hoe in het algemeen het milieu zoveel als mogelijk kan worden ontzien.

Als autoriteit in de wereld van het Franse overzeese gebied gaf Patrice Tirolien aan dat hij zich wilde inzetten om de samenwerking tussen de landen, maar met name de samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana te verbeteren in de voorgenoemde sectoren.

 

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.