PARAMARIBO, 9 jun – “We praten niet meer over amnestie. We zijn klaar daarmee en we gaan verder met de EU.” Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Na de mislukte Artikel 8 Dialoog is er verder gesproken. Weliswaar gebeurde dit op lager niveau. De resultaten geven kenbaar wel reden tot optimisme.

Op het ambtelijk, of formeel beleidsniveau, is alleen gesproken over ontwikkelingsprojecten. “We gaan gewoon verder. Alle zaken waar we mee bezig waren, gaan gewoon door”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. De focus was meer op agrarische projecten. De EU heeft daar eerder middelen voor beschikbaar gesteld. Er zijn afspraken gemaakt over de verdere financiering. Van stagnatie of weerstand bij de andere partij is niets gemerkt.

De bananenindustrie was hoofdmoot tijdens de besprekingen. De EU-delegatie had wat vragen over de technische uitvoering van projecten. “De antwoorden hebben we gegeven. De projecten hadden we ingediend”, aldus Lackin. Hij verwacht ook verder geen hobbels meer in de betrekkingen. De dialoog liep vast op een persverklaring van de EU. Volgens Lackin was daarin wel de mening van de EU opgenomen over de amnestiewet. Maar het Surinaamse antwoord was weggelaten.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.