PARAMARIBO, 16 mei – Suriname dreigt Nederland volledig kwijt te raken als afzetmarkt voor landbouwproducten. Volgens parlementariër Henk Ramnandanlal is het eigen schuld, dikke bult. Groenten en fruit blijven straks lokaal rotten door koppigheid. Nederland heeft vaker gewaarschuwd voor het gifgehalte in deze producten. Suriname wordt al aangemerkt als ‘risicoland.’

Maar op een of andere manier wordt daar niet al te zwaar aan getild. Nadat het splinternieuwe voedsellaboratorium in vlammen was opgegaan, is er geen haast gemaakt met de herbouw. De meting van landbouwproducten laat dan ook flink te wensen over. “En dus als Suriname nu als risicoland wordt aangemerkt, betekent het dat we in Suriname de hand in eigen boezem moeten steken”, zegt Ramnandanlal tegenover de Ware Tijd.

De vorige regering was al laks en de huidige doet het nog een keer over. Volgens Nederlandse metingen zit ruim tien procent van de Surinaamse groenten vol gif. Het betreft merendeels resten van bestrijdingsmiddelen. “Het is niet dat ik zeg dat we niets hebben gedaan. Maar het is duidelijk dat we niet voldoende erin geslaagd zijn onze groente- en fruitexporten naar Nederland veilig te stellen”, aldus Ramnandanlal. Over de gevolgen voor de Surinaamse consument dan nog niet eens gesproken.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.