Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname Business Forum neemt voortouw in oprichting kennisorganisatie jongeren

Suriname Business Forum neemt voortouw in oprichting kennisorganisatie jongeren

Enkele tientallen initiatiefnemers van het jongerenwerk, ervaringsdeskundigen, vertegenwoordigers van  niet gouvernementele organisaties en enkele ambtenaren van het ministerie van Arbeid/SAO lieten hun gedachten de vrije loop tijdens het seminar van vrijdag 22 januari jongstleden van de projectpartners van het  Twinningproject “Wan Nyun Okasi” (Stg. Engedi, SAO en CMO/Stamm) i.s.m. het “Kari Yu” programma.

In het conferentiecentrum van stichting Lalla Rookh wisselden de deelnemers o.l.v. Robert Adrichem en aan de hand van drie stellingen diepgaande gedachten met elkaar uit over de doelgroep, kwetsbare jongeren in de leeftijdscategorie 15-24 jaar. Een panel dat werd aangestuurd door Siegmien Staphorst boog zich over de volgende stellingen.

Stelling 1: Alleen met een diploma of certificaat kunnen kansarme jongeren aan de slag; stelling 2: Als jongeren uit arme gezinnen vroegtijdig de school verlaten, is het hun eigen schuld dat ze later geen degelijke werk vinden en arm blijven en stelling 3: samenwerking is de sleutel tot succes.

De panelleden Brian Creebsburg (ministerie van Arbeid) Marielle Dankerlui van Kari Yu, Rachel Deekman (Wan Nyun Okasi – stichting Engedi), Gilbert van Dijk, directeur Suriname Business Forum, Geert Spieker van het Nederlandse jongerenopvang en begeleidingsproject Overstag en Stuart Karto van Stichting Arbeidsontwikkeling bogen zich een voor een over de stellingen. Er wordt verschillend gedacht over de stelling dat jongeren alleen met een diploma aan de slag kunnen.

Robby Berghout van Stiwewa en Geert Spieker staan wat dat betreft lijnrecht tegenover Brian Creebsburg van het ministerie van Arbeid. De eersten twee huldigen de ervaring die internationaal ook geldt namelijk dat de attitude van de jongeren een belangrijke factor is of hij of zij aan het werk komt en niet het diploma alleen. Gilbert van Dijk heeft ook ervaring met jongeren zonder een diploma. Hij zou later tijdens het seminar de oproep van vertegenwoordigster Baron van stichting Kikker om in Suriname een grote organisatie, die zich toelegt op alle problematiek van jongeren op te richten volledig willen faciliteren.

Suriname Business Forum stelt de vergaderzaal ter beschikking en zal de eerste vergadering ook willen leiden. Het seminar maakte bij de aanwezigen veel oud zeer los, want wat aanvankelijk een stelling leek waar geen animo voor bleek namelijk ‘Samenwerking is de sleutel tot succes’, maakte uiteindelijk de tongen tòch los. Emmy Hart opperde vanuit de zaal dat er veel wantrouwen is bij de verschillende organisaties om samen te werken. Brian Creebsburg van Arbeid vindt het belangrijk dat er een vuist wordt gemaakt om succesvol te zijn, ook naar de overheid toe.

Humphrey Dundas van Suricorps for Development zei dat de overheid ook het initiatief nemen kan om de organisaties te bundelen. Hij stelde voor op een beroepsvereniging op te richten. Dat er wantrouwen bestaat bij de organisaties gaf hij eveneens toe. Elvira Sandie gaf de aanwezigen mee dat organisaties het te druk hebben om hun broek op te houden en dus niet denken aan samenwerken. Zouden ze dat wel willen, dan rijst de vraag, wie de leiding dan op zich neemt.

Suriname Business Forum(SBF) heeft deze handschoen opgepakt en stelde voor om te beginnen met het inventariseren zodat duidelijk wordt wat er nodig is en wie allemaal erbij betrokken wil worden. Emmy Hart riep dat zij SBF zal steunen. Stichting Double Positive vroeg aparte aandacht te schenken aan jongeren in het binnenland waarvoor zij zich ook inzetten. Robby Berghout van Stiwewa gaf de aanwezigen mee dat er moet worden samengewerkt op basis van loyaliteit en partnerschap.