PARAMARIBO, 18 okt – Suriname besteedt onnodig bakken vol met geld aan het invoeren van nieuwe lesmethoden voor het basisonderwijs. Dit stelt de Nederlandse leraar exacte vakken, Hans Hensen. Zelf heeft Hensen methoden ontwikkeld voor kinderen in Marron- en Inheemse gemeenschappen. Daar wordt een andere taal gesproken dan het Nederlands. Toch worden er steeds betere schoolprestaties geleverd.

Dit heeft te maken met de nieuwe manier van lesgeven dan de traditionele Nederlandstalige aanpak. “Methodes moeten meer in de belevingswereld van kinderen worden aangeboden”, zegt Hensen tegenover de Ware Tijd. Zulke methodes zijn gratis te downloaden van het internet. Met wat aanpassingen hier en daar zijn hervormingen sneller doorgevoerd. En ook goedkoper. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling gaf onlangs dertig miljoen euro uit.

Er zijn schoolboeken aangekocht bij Nederlandse uitgeverijen. De moderne leermethoden waar de boeken op gebaseerd zijn, worden nu overgedragen. Hensen vindt dat lokale experts best in staat zijn methoden te ontwikkelen en in te voeren. De garantie is er dan ook eerder dat het Surinaamse kind zich erin terugvindt. Volgens zijn model worden zowel de moedertaal als het Nederlands gebezigd in boeken voor rekenen en taal. “Dat model werkt beter bij het oplossen van vraagstukken.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.