PARAMARIBO, 18 okt – Brazilianen worden bij bosjes gesmokkeld vanuit Suriname naar Nederland. Ook Zwitserland en Spanje gelden als favoriete bestemming. Volgens het Amerikaanse Fox News dat justitiële bronnen in eigen land citeert, zijn sinds 2005 ruim honderd en dertig vrouwen gesmokkeld. Wat de smokkel naar Nederland betreft, wordt Suriname gezien als zowat de meest strategische basis.

Maar liefst vijfhonderd Brazilianen zouden geregistreerd zijn als slachtoffer op deze smokkellijn. Lokale autoriteiten weten van niets. “We hebben geen officiële data over dit probleem, omdat er nooit aangifte wordt gedaan door slachtoffers of de Braziliaanse regering of ambassade. Er zijn wel sterke vermoedens dat dit plaatsvindt op ons grondgebied”, zegt politiewoordvoerder John Jones tegenover de Ware Tijd. Controle op het menselijk verkeer is lastig.

De open grenzen met de buurlanden Brazilië, Guyana en Frans Guyana vormen een barrière. Vooral in het zuiden (Brazilië, red.) gebeuren zaken buiten ons gezichtsveld. De Brazilianen komen vaak illegaal over land om op de goudvelden te werken. We hebben geen harde bewijzen dat er aan mensensmokkel wordt gedaan. Maar als we kijken naar de populatie in het achterland, is het niet ondenkbaar dat het zich voordoet”, aldus Jones.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.