PARAMARIBO, 16 jul – Een aanbod om weer vluchten te openen op Frans Guyana zal niet zonder meer geaccepteerd worden. Dit stelt Ewald Henshuys, directeur van vliegmaatschappij SLM. De trap onder de rug zo’n tien jaar geleden is nog steeds voelbaar. Er zijn nu harde voorwaarden. Dit dan als de Fransen werkelijk de noodzaak inzien van SLM-vluchten naar onder meer Brazilië en de VS.

Air Caribes is niet langer de lieveling. De SLM werd nochtans zoveel jaar terug opgeofferd ten voordele van deze dochtermaatschappij van Air France. Toen vloog het Surinaamse bedrijf al ruim vijftien jaar van Frans Guyana naar Brazilië, een vrij lucratieve lijn. Air Caribes eiste de lijn voor zich op. De SLM ziet zich dit geen tweede keer overkomen. “Deze keer willen we niet alleen een vliegvergunning”, zegt Henshuys tegenover de Ware Tijd. Dat zou al te makkelijk zijn.

De Fransen hebben kennelijk haast met het aanleggen van een betrouwbare vliegverbinding. De vondst van grote hoeveelheden aardolie voor de Frans-Guyanese kust trekt onder meer Amerikaanse deskundigen. Die moeten makkelijk heen en weer kunnen vliegen. Het noodlijdende Air Caribes kan niet inkomen. SLM is niet onwillig, maar neemt zijn tijd. Henshuys wil een heuse luchtvaartovereenkomst tussen Paramaribo en Parijs. Dat is voor hoger sferen en vergt meer tijd.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.