PARAMARIIBO/COMMEWIJNE, 17 mei – Veeboeren in Commewijne zetten mangoesten (Herpestidae) in om hun runderen te beschermen. Volgens boer Pertap Bhaan uit Jagtlust is het een wanhoopsdaad. De boeren weten zich geen reed meer met de labariaslang (Bothrops atrox). Die bijt in ijltempo runderen en schapen dood. Ook mensen zijn niet veilig.

Menigeen liep al een beet op van de uiterst giftige slang. Uit buurland Guyana zijn zestig mangoesten, een soort meerkatten, geïmporteerd. Dit geschiedde op eigen houtje via de illegale Backtrack-route. “We wisten ons geen raad meer”, zegt Bhaan tegenover de Times of Suriname. Hijzelf verloor de laatste twee maanden maar liefst vijf drachtige koeien en zeven kalveren. Een andere boer, Nazier Alidjan, zegt tientallen koeien en schapen kwijt te zijn.

De boeren hebben de indruk dat het steeds erger wordt. De razendsnelle labaria heeft niet veel nodig om zich schuil op te houden. In de weilanden zijn de runderen zo goed als onbeschermd. In Guyana worden de mangoesten al enkele jaren ingezet. De beesten komen oorspronkelijk uit India. Suriname had enkele decennia terug ook een redelijke kolonie, maar de beesten zijn uitgestorven. Nu de labaria in opmars lijkt, komt de mangoest weer goed van pas.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.