PARAMARIBO, 2 aug – De ‘Surinaamse hinde’ Letitia Vriesde is gekozen tot voorzitter van de Surinaamse Atletiekbond, SAB. Voor de vrouw die ooit zilver won op de wereldkampioenschappen wordt een oeroude wens vervuld. Haar voorzitterschap moet het begin aankondigen van betere tijden voor een door na-ijver kwakkelende sport.

De verkiezingen voor een nieuw SAB-bestuur stonden onder toezicht van de rechter. Het was het sluitstuk van een schaamteloze machtstrijd. De gevolgen reikten tot ver buiten en troffen zelfs de afvaardiging van atleten naar het buitenland. De lidverenigingen lijken nu voor toewijding te gaan met Vriesde aan het roer. Een eerdere poging van de superatlete leidde tot afwijzing. Letitia Vriesde won een zilveren medaille op de wereldkampioenschappen (achthonderd meter) van 1995 in Göteborg.

Zij werd daarmee de eerste Zuid-Amerikaanse atlete die ooit een medaille won op een wereldkampioenschap. Ook in 1995 won ze brons tijdens de wereldindoorkampioenschappen. Het werd eveneens een bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen van 2001 in Edmonton. Tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen van 2003 behaalde Letitia eindelijk goud. De medaille moest ze teruggeven. Ze werd gediskwalificeerd, nadat bij de dopingtest teveel cafeïne in haar bloed was gevonden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.